Karizma | Dogodki  
Revija Karizma
iskanje po vsebini strani
KARIZMA | Športne zanimivosti
Koroški športnik leta 2014
Rezultati glasovanja 2014
Intervjuji
Lea Bevčič
Edvard Kadič
mag. Nastja Mulej
Maja Tvrdy I
Maja Tvrdy II
Marjan Mijajlović
Irena Jež
Reportaže
Povezave
Koroške športne strani
Slovenske športne strani
Ostale športne strani
Tuje športne strani
O Koroški
Športni koledar
Športne zanimivosti
Koroški športniki
Tina Maze
Damir Dugonjič
Robert Koren
Klemen Turkuš
Tadej Grilc
Športno društvo Karizma
Športno glasilo Karizma
Oglaševalci
Badminton klub
Športno glasilo Karizma
Novice
Arhiv
Mali nogomet
ŠPORTNE ZANIMIVOSTI

Športne zanimivosti

Najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan v svoji restavraciji ponuja tudi slovenska vina!

Michael Jordan velja za najboljšega košarkarja vseh časov in je bil eden najpomembnejših pri popularizaciji NBA lige po vsem svetu v letih med 1980-1990. V svoji karieri je igral za Chicago Bullse in Washington Wizardse in je v tem času dosegel številne uspehe, med drugim je bil kar šestkrat zmagovalec NBA lige, osvojil je tudi dve zlati olimpijski medalji. Oprijel se ga je vzdevek "Air Jordan" zaradi skočnosti in ob tem je postal poznan kot eden najboljših obrambnih košarkarjev v ligi NBA. Letošnjega februarja je slavil 50 let, "Abrahama" in je med drugim večinski lastnik NBA kluba Charlotte Bobcats. Kot zanimivost, Michael Jordan ima na glavni železniški postaji v New Yorku "Steak House" (restavracijo z zrezki), kjer vam postrežejo tudi s slovenskimi vini!

Koroški rekord v poletih je v lasti Gorazda Robnika in znaša 201 meter!

Pred nami bo ta konec tedna na sporedu finale svetovnega pokala v poletih v dolini pod Poncami, kjer se bodo zbrali vsi najboljši tekmovalci sveta na letalnici. Zanimivo je pogledati vse državne rekorde v skokih oziroma poletih. Svetovni rekord znaša 246,5m in ga ima v lasti norveški letalec Johan Remen Evensen iz leta 2011 v Vikesundu. Drugo mesto na tej lestvici zaseda Slovenija z Robertom Kranjcem na čelu, ki je na isti letalnici lansko leto doskočil pri 244m! Azijski rekord ima Japonec Daiki Ito z 240 metri (Vikesund, 2012), posebej zanimiva sta še dva rekorda - Avstralski rekord imata v lasti kar dva skakalca, ki sta doskočila pri 53m, in sicer sta to bila "junaka" Hal Nerdal (Squaw Valley, 1960) in Chris Hellerud (Falun, 1974) ter afriški rekord, ki ga ima ugandski skakalec Dunstan Odeke z 50m dolgim skokom (Oslo, 1990). Kje so pa naši južni sosedi? Na 34.mestu med državami je Hrvaška z legendarnim Josipom Šporerjem, ki je v Planici leta 1940 skočil še vedno aktualni hrvaški rekord - 102 metra! Na 38. mestu so Makedonci - leta 1952 je v Planici 62 metrov skočil Goga Popov junior. Črnogorski rekord ima v lasti Božo Čvorović, ki je v Žabljaku leta 1960 skočil 46 metrov in je s tem dosežkom Črna Gora na 41.mestu. Mesto nižje so Srbi z Vidom Černetom, ki je na Jahorini leta 1949 dosegel 40 metrov, prav takrat je padel tudi rekord Bosne in Hercegovine, ko je 36 metrov skočil Džemo Zahirović, kar jih uvršča na 43. mesto med vsemi državami ! Kaj pa Koroška! Koroški rekord ima Gorazd Robnik iz Mislinje, ki je leta 2006 in 2008 poletel zavidljivih 201 metra - in Koroška bi zasedla visoko 19.mesto, pred npr. Belorusijo, Kazahstanom, Turčijo, Ukrajino, Grčijo, Španijo, Veliko Britanijo in Kitajsko!

Igor Laikert v Schladmingu z 21.mestom dosegel najboljši rezultat za BIH v zgodovini smučanja na svetovnih prvenstvih!

Na ponedeljkovi moški superkombinaciji so se razveselili tudi ljubitelji smučanja v Bosni in Hercegovini, saj je njihov tekmovalec Igor Laikert dosegel odlično 21.mesto, kar je najboljši rezultat za BIH v zgodovini alpskega smučanja na svetovnih prvenstvih. 22-letni Zeničan že šest let živi na Norveškem, sicer je član SK Karavla iz Travnika in je največji up bosanskega smučanja. Pred leti so mu ponujali državljanstvo Hrvati in Norvežani, vendar je ponudbi gladko odklonil, saj želi tekmovalne uspehe doseči le za svojo matično domovino BIH, kljub temu, da nima s strani države ali tamkajšnje zveze nikakršne podpore. Pred dvemi leti je že nastopil na SP v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je v isti disciplini dosegel 23.mesto, vendar je dosežek pred dnevi še toliko več vreden, saj je na sobotnem smuku grdo padel in doživel lažji pretres možganov. Igor prihaja iz znane zeniške športne družine, njegov oče je bil uspešen karateist, njegov brat pa je boksarski reprezentant BIH.


Srbija v Schladming na "snežni mundial", pošilja osem tekmovalcev!
Mladen Pešić bo prvi Nišlija v zgodovini, ki bo nastopil na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju!

Srbsko alpsko smučanje v bivši skupni državi ni imelo kakšne posebne veljave, saj so takratno reprezentanco na največjih tekmovanjih predstavljali izključno slovenski alpski smučarji in smučarke. Še vedno v Srbiji smučanje sloni predvsem na entuzijazmu posameznikov in njihovi rezultati so še vedno daleč od svetovnega in evropskega vrha. Pa vendar, v Schladming, na "snežni mundial", kot so sami poimenovali to svetovno prvenstvo, bo srbsko reprezentanco zastopalo kar osem predstavnikov - pet smučarjev in tri smučarke! Njihovo največje orožje je Kragujevčanka Nevena Ignjatović, ki ima že nekaj nastopov na tekmah svetovnega pokala in je daleč najboljša srbska alpska smučarka ta hip. Ostali tekmovalci so še zelo mladi, saj je njihov najstarejši tekmovalec Marko Vukičevič, star 20 let in vsi prihajajo iz beograjskih smučarskih klubov, razen Mladena Pešića (18), ki prihaja iz SK "Niš". Pešić je zadnji dve leti mladinski državni prvak in je bil pred kratkim proglašen za najuspešnejšega smučarja Niša vseh časov. Pred njim sta npr. največje uspehe niškega smučanja beležila Marija Cenić, ki je le za malo zgrešila nastop na ZOI v Naganu in Veljko Zdravković, ki tudi ni imel sreče z nastopom na olimpijskih igrah mladih v Španiji, saj se je tik pred tem poškodoval. Nastop Mladena Pešića na SP bo največji domet niškega alpskega smučanja v zgodovini. "Entuzijazem je edino sredstvo vseh nas, ki se ukvarjamo z alpskim smučanjem v Srbiji. V takšnih pogojih kakršnih delujemo, se pač ne da obljubiti neke vidne rezultate, a važno je, da sodelujemo na SP in da smo zraven najboljših smučarjev na svetu. Svetovno prvenstvo bo potekalo v dveh delih, v kvalifikacijah in finalnem delu, in moje sanje so, da nastopim na glavni tekmi." je dejal pred odhodom Mladen Pešić, ki je v prejšnji sezoni tekmoval na nekaterih mednarodnih tekmovanjih po Evropi. 


Američan James Connolly prvi prvak modernih olimpijski iger!

Prve olimpijske igre moderne dobe so potekale v Atenah leta 1896, in to po 1503 letih po tem, ko je rimski cesar Teodizij leta 393 prepovedal antične igre. V Atenah se je iger udeležilo okrog 300 športnikov iz 14-tih držav. V devetih športih so si razdelili 43 kompletov medalj. Prvo medaljo na igrah moderne dobe je 6.aprila 1896 v troskoku osvojil Američan James Connolly, s čimer je postal nekakšen naslednik Grka Koroibosa, ki je leta 776 pr.n.št. osvojil prvo medaljo na antičnih igrah. Na prvih igrah so zmagovalci prejeli oljčno vejico in medaljo iz srebra, drugouvrščeni tekmovalci pa bakreno medaljo. Tretje mesto takrat še ni bilo nagrajeno.


Nekdanji nogometni prvoligaš Korotan je svoj edini evropski dvoboj pred trinajstimi leti odigral z letošnjim presenečenjem Lige prvakov Baslom!

Pred skoraj trinajstimi leti je nekdanji nogometni prvoligaš prevaljski Korotan odigral svoji edini evropski tekmi v takratnem pokalu Intertoto proti švicarskemu Baslu. FC Basel je v letošnji Ligi prvakov prijetno presenečenje in je že izločil iz nadaljnjega tekmovanja sloviti Manchester Utd. V sezoni 1999/2000 je NK Korotan, takrat ga je treniral Toni Tomažič,  nastopal v pokalu Intertoto. Žreb je v prvem kolu določil za njegovega nasprotnika švicarskega predstavnika FC Basel, ki ga je ravno takrat prevzel novi trener Christian Gros, ki je pred tem vodil sloviti Totenham Hotspur iz Londona. Prva tekma je bila 20.junija 1999 na Prevaljah, pred polnimi tribunami se je tekma končala z rezultatom 0:0. Povratna tekma čez teden dni se je na prenovljenem stadionu Sankt Jakob Park končala z zanesljivo zmago domačinov s 6:0, pri Baslu je blestel Južnoafričan grškega rodu Georgios Koumantarakis, ki je dosegel štiri zadetke! Kot še ena zanimivost – prav ta Koumantarakis je nastopil za reprezentanco Južne Afrike na svetovnem prvenstvu leta 2002, na tekmi, ko je v skupini Južna Afrika premagala Slovenijo z 1:0 (v igro je vstopil v 80.minuti). V tistem času je bila ekipa Basla na začetku izjemno uspešne poti, in je pod vodstvom trenerja Grosa, se prvič v zgodovini uvrstila tudi v Ligo prvakov leta 2002. Še posebej uspešno za Basel je letošnje leto, kjer je po zmagi nad Bayernom v prvi tekmi zelo blizu celo uvrstitve v četrtfinale. Od takrat, ko se je Basel srečal z Korotanom, do danes, se je ekipa seveda zelo spremenila – takrat poleg omenjenega Koumantarakisa, so igrali od znanih igralcev še Nemec Oliver Kreuzer, Murat Yakin, Nenad Savić… edini igralec, ki še danes nastopa v ekipi Basla iz tistega časa, je zanimivo standardni zadnji vezni igralec Benjamin Huggel, ki je bil tudi švicarski reprezentant v letih 2003-2010.


Dva Veselina Vukovića – dva selektorja

Pred dobrim letom dni, v marcu leta 2010 je novi selektor slovenske članske odbojkarske reprezentance postal črnogorski strokovnjak Veselin Vuković. Kot zanimivost le nekaj dni kasneje, natančno 1. aprila 2010 je bil na mesto selektorja srbske rokometne reprezentance postavljen Veselin Vuković! Kako to - seveda gre za njegovega soimenjaka, nekdanjega odličnega rokometaša Metaloplastike in jugoslovanske reprezentance. Dva Veselina Vukovića- dva selektorja, ki zaenkrat odlično opravljata svoje delo, zato bralci morate natančno brati, če kje zasledite zapis o »selektorju Veselinu Vukoviću« -  ali gre za prvega človeka slovenske odbojkarske reprezentance, ali za srbske rokometne reprezentance!


Prvi je kriket v Slovenijo prinesel Mežičan Borut Čegovnik leta 1974

Prvi dokumenti o kriketu v Sloveniji so iz leta 1974, ko je Borut Čegovnik po vrnitvi iz Velike Britanije, kjer se je seznanil s kriketom, za to igro navdušil nekaj vrstnikov iz Mežice. Mnogo let kasneje so ti navdušenci ustanovili Kriket klub Mežica, ki je do sedaj najuspešnejši kriket klub v Sloveniji. Verjeli ali ne, kriket je drugi najpopularnejši in najmnožičnejši šport na svetu! Glavni razlog je v tem, da je zelo priljubljen v državah, kjer je veliko število prebivalcev. V nekaterih državah Južne Azije, v Indiji, Pakistanu, Bangladešu, Šrilanki je kriket daleč najbolj priljubljen šport, med najbolj priljubljenimi je tudi v Angliji, Walesu, Avstraliji in Novi Zelandiji. V Sloveniji so zaenkrat štirje klubi, ki nastopajo v državnem prvenstvu.Legendarni košarkaški trener Dušan Ivković v sorodstvu z Nikolo Teslo

Eden najuspešnejših košarkaških trenerjev na svetu Dušan Ivković je v sorodstvu z Nikolo Teslo! Ivkovičeva babica je po mami, Olga Mandić in mati Nikole Tesle, Đuka Mandić, sta bili sestri. Kot se govori, je Tesla vedno poslal »dukat« za vsakega novorojenca v širši družini, ali ker je umrl leta 1943, ravno takrat, ko se je rodil Dušan, ga  ta nikoli ni dobil. Ali zato, je poleg tega osvojil mnoge medalje, priznanja in nagrade. Še ena zanimiva povezava je med njima – tako Nikolo Teslo, kot tudi Ivkovića veže velika ljubezen do gojenja golobov! Dušan Ivković je eden najuspešnejših košarkaških trenerjev vseh časov. Z reprezentanco Jugoslavije je osvojil naslov svetovnega prvaka, trikrat naslov evropskega prvaka, srebrno medaljo na olimpijskih igrah v Seulu ter mnogo evropskih pokalov in državnih prvenstev z različnimi evropskimi klubi.


Leta 1956 je bilo prvo in zadnje tekmovanje v smučarskih skokih v Srbiji

Čeprav se sliši neverjetno, v Beogradu na Košutnjaku je leta 1956 bilo organizirano prvo in zadnje tekmovanje v smučarskih skokih, skakalo se je do 40 metrov. Ta takrat nenavadna manifestacija je zaradi sodelovanja treh Poljakov imela tudi mednarodni značaj, organizirana je bila 26. februarja 1956 na mali in delno improvizirani skakalnici, ki je omogočala skoke do 40 metrov. Nastopilo je 10 tekmovalcev. Najuspešnejši je bil olimpijec Albin Rogelj, ki je istega leta na ZOI v Cortini d'Ampezzo osvojil 23.mesto, na Košutnjaku je skočil 35 metrov, medtem ko je Jože Zidar skočil celo 42 metrov, a mu rekord ni priznan, ker ga je dosegel na treningu. Tekmovanje je spremljalo kar 2000 gledalcev!


41 stopničk za štiri Črnjane na tekmah sv. pokala v alpskem smučanju
 
V športnih zanimivostih objavljamo zanimivo lestvico oziroma celoten seznam slovenskih alpskih smučarjev, ki so doslej dosegli 196 uvrstitev med prve tri (57 zmag, 67 drugih in 71 tretjih mest) na tekmah svetovnega pokala. Med 26-timi slovenskimi smučarji in smučarkami zasledimo seveda tudi štiri Črnjane, ki so zbrali 41 stopničk na tekmah svetovnega pokala, od tega tudi 12 zmag (enajstkrat je slavila Tina Maze, enkrat Mitja Kunc). Na prvem mestu je na tej lestvici Tina Maze (11 zmag, 12 drugih mest, 9 tretjih mest), na osmem mestu je Mitja Kunc (1, 3, 2), na 19.mestu Katjuša Pušnik (1x  drugo mesto) in na 22.mestu Aleš Gorza (dve tretji mesti).

Prvi Slovenec na zmagovalnem odru je bil legendarni Bojan Križaj, ki je 13.decembra 1977 v Madonni di Campiglio v slalomu osvojil tretje mesto. Križaj je tudi prvi slovenski smučar, ki je zmagal na tekmi za svetovni pokal in sicer se je to zgodilo 20.januarja 1980 v Wengnu.
 
Seznam slovenskih smučarjev/ark na zmagovalnem odru na tekmah svetovnega pokala


Smučar/ka 
1.mesto
2.mesto
3.mesto
Skupaj
1. Tina Maze
1112
9
32
2. Bojan Križaj
8121333
3. Mateja Svet
711422
4. Špela Pretnar
62513
5. Urška Hrovat
53614
6. Rok Petrovič
5319
7. Jure Košir
371020
8. Andrej Jerman
2114
9. Mitja Kunc
1326
10. Katja Koren
1315
11. Veronika Šarec
1247
12. Nataša Bokal
1203
13. Mojca Suhadolc
1135
14. Matjaž Vrhovnik
1124
15. Boris Strel
1102
16. Grega Benedik
1001
16. Alenka Dovžan
1001
16. Andrej Miklavc
1001
18. Rene Mlekuž
0101
19. Katjuša Pušnik
0101
20. Andrej Šporn
0101
21. Jure Franko
0033
22. Aleš Gorza
0022
23. Špela Bračun
0011
23. Uroš Pavlovčič
0
0
1
1
23. Katarina Zajc
0
0
1
1
23. Maruša Ferk0
0
1
1


Žoge in njihove hitrosti

Analiza kanadskega profesorja Alaina Hachea z univerze v Monctonu je pokazala, da je najhitrejša žoga perjanica pri badmintonu, ki lahko leti z več kot tristo kilometri na uro. Rekord 332 kilometrov na uro je leta 2005 postavil 24-letni kitajski igralec badmintona Fu Haifeng, med dekleti pa ima najmočnejši udarec njegova rojakinja, 26-letna Huang Sui, ki perjanico pošlje na drugo stran mreže z 257 kilometri na uro, vseeno pa se ta loparju nasprotnika približa z le 30 do 50 kilometri na uro.

  • perjanica:332 km/h
  • golf žogica:256 km/h
  • teniška žogica: 224 km/h
  • plošček:168 km/h
  • nogometna žoga:143 km/h


Nogomet/Olimpija - Invazija navijačev v Ljubljani

11.7.1976 je Ljubljana doživela invazijo navijačev Partizana, kakršne dotlej (in tudi potem) še ni videla. Beograjski črno-beli so v zadnjem kolu gostovali v Ljubljani, za naslov prvaka pa bi morali dobiti točko več od Hajduka, ki je gostoval pri OFK Beogradu. Partizana je prišlo spodbujat kar 5000 navijačev, ki so dolgo časa gledali popolno premoč svoje ekipe, a brez zadetka, ki je bil ob neodločenem izidu na Karaburmi nujen za naslov prvaka. Za Olimpijo tekma ni več odločala o ničemer, vseeno pa je takratni predsednik Egon Conradi že teden dni pred njo pred TV kamerami vsej Jugoslaviji obljubil pošteno, "nekazahstansko" igro. Olimpija se je dobro upirala in če bi sodnik tekme ne podaljšal za kar tri minute, kar je bilo v tistih časih nenavadno (menjave namreč niso štele za izgubo časa), bi bil državni prvak Hajduk. Tako pa je v 93.minuti Bjeković zadel in poslal navijače Partizana v delirij. Preskočili so ograjo in sodniku ni preostalo drugega, kot da takoj odpiska konec.


©Športno društvo Karizma, glasilo Karizma. Vse pravice pridržane.

Produkcija Kivi Com d.o.o.
Dogodki
Ni dogodkov


Anketa
Katera po zapovrstjo bo letošnja akcija Koroški športnik leta 2015?
  • 12
  • 11
  • 13
  • 10